Fruitmomentje

Maart 2020; de start van een periode die zijn sporen nog lang zal nalaten in hoe we (samen)leven, denken en doen. Sporen van verdriet om geliefden die ernstig ziek geworden zijn (en zonder afscheid gestorven zijn). Sporen van vernieuwing in de manier waarop we lesgeven, sociaal verbonden zijn en op grote schaal de stap naar online dienstverlening en werken maken. En zeker ook sporen van bezinning en besef over wat nu écht belangrijk is, zowel voor jezelf als in maatschappelijke context.

Het moment

Een persoonlijk voorbeeld: vanochtend rond 10.30 uur zat ik samen met mijn zoontje aan de keukentafel. Hij is 1 jaar oud en krijgt vers fruit voordat hij nog even weer naar bed gaat om op te laden voor de middag. Sinds hij er is en we hiervoor halverwege de ochtend aan de keukentafel zitten is het voor mij een natuurlijk moment geworden om zelf ook fruit te eten. Gezellig samen smikkelen we van een bordje met verschillende fruitsoorten. Hij propt z’n mondje vol met druifjes-door-de-helft-gesneden, ik snijd een appel in 4 stukken en we delen een banaan. Mijn gedachten dwalen af naar mijn opa en oma. Ze zijn beide enkele jaren geleden gestorven en ik ben dankbaar dat ze deze Corona griep niet meemaken. Beelden van hun fruitritueel schieten me te binnen: elke dag, na de lunch en voor de middagkoffie namen ze allebei 2 stuks fruit. Op de bank met een bord op schoot en een mesje erbij. In mijn herinnering meestal een appel, sinaasappel, peer of nectarine. Niet zomaar even tussendoor, achter het bureau of al wandelend, maar echt even een fruitmomentje, in rust.

Het besef

Ik besef me ineens dat ik niet eerder zo bewust stilgestaan heb bij dit fruitmoment. Tot 3 weken geleden ging Dominic 3 dagen in de week naar het kinderdagverblijf; goed voor zijn ontwikkeling en het stelt ons in staat om naast een gezin ook tijd en energie te besteden aan professionele en overige persoonlijke ambities. In het weekend zijn we samen als gezin en zowel ik als mijn man zorgen daarnaast elk 1 dag in de week voor hem. Althans, dit voelde vaak als ‘zorgen’, want met mijn hoofd was ik er toch vaak niet helemaal bij, besef ik nu. Constant in de weer met m’n telefoon, wanneer ik de kans kreeg gelijk achter mijn laptop duiken, mails afhandelen, berichten beantwoorden, de was doen, boodschappen halen, stofzuigen, administratie wegwerken, koken; als een echte multitasker druk met vanalles. En oh ja, tussendoor ook druk met Dominic; in bed/uit bed, schone luier, broodjes smeren, melkbeker vasthouden, waterflesje aangeven, in de box/uit de box, even knuffelen, fruit snijden, mond en handjes afvegen, stoel (en cirkel eromheen) schoonmaken, kattenbrokje uit z’n mond vissen en ga zo maar door. Ik slaak een zucht van opluchting als de achterdeur opengaat en mijn man thuis komt; jouw beurt!

Genieten

Terug naar vanochtend: ik kijk naar Dominic en naar hoe groot, wijs en vooral grappig hij is. Hij is niet bezig met de tijd en hoeft nergens dringend naartoe; hij neemt de dag zoals die komt. In het hier en nu knijpt hij een paar stukjes banaan fijn en schatert het vervolgens uit. Ik kan nog net voorkomen dat hij vervolgens die banaanhandjes door zijn pasgewassen haartjes wrijft! Hij geniet, en ik geniet ook. Van hem, van het moment samen, en van de stukjes fruit die ik intussen zelf ook ongehaast en met bezinning gegeten heb.

Coronabonus

3 weken Corona crisis en het dringende verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven hebben ook bij mij tot gevolg dat we met z’n drieën elke dag, de hele dag, thuis zijn. Een nieuwe situatie waar vooral mijn man en ik best even mee geworsteld hebben en onze draai in moesten vinden. Maar inmiddels wisselen we elkaar zonder getouwtrek af, dragen we allebei ons steentje bij aan het huishouden wanneer we kunnen en komen we ook dichter tot elkaar. En het allermooiste, we genieten intens van deze tijd samen met onze zoon waarin we zijn ontwikkeling, gekke capriolen en plezier veel bewuster meemaken. Daarnaast heeft deze periode er bij mij nu al voor gezorgd dat ik me rustiger en relaxter voel, minder in die ene dag thuis hoef te proppen en niet zo van hot naar her hoef te haasten (want: alles telefonisch of online). Het geeft tijd, lucht en ruimte om écht even in het moment te leven en te genieten, bijvoorbeeld van fruit. Voor mij zijn dit toch wel de Coronabonussen; positieve neveneffecten van deze anderszins nare en onwerkelijke periode.

Ik wens voor mezelf en voor iedereen die dit leest dat er nog vele ‘fruitmomentjes’ mogen volgen waarin we beseffen wat het leven mooi maakt, waarom we er ook na SARS-CoV-2 nog graag willen zijn om ervan te kunnen genieten en hoe belangrijk gezondheid is.

Veel liefs & gezondheid,

Lauren

Origineel geplaatst op www.thehappany.com

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info