Vakantie Valkuilen

Heerlijk! De zomer is officieel begonnen en de komende weken voelen als vakantie – zelfs als je niet daadwerkelijk op vakantie gaat. Het zonnetje schijnt vaker, de temperatuur is aangenamer, het is lekker lang licht en het lijkt wel alsof iedereen om je heen in een betere stemming is. De zomer en onze vakanties zijn bij uitstek het moment om te genieten! Maar pas op voor de vakantie valkuilen…

Want hoe zit het dan met je gezonde leefstijl? Hoe voorkom je dat je tijdens de zomer en vakantie periode afwijkt van de gezonde gewoontes die je jezelf – mogelijk met veel moeite en doorzettingsvermogen ¬†– eigen gemaakt hebt? ūüĎá

Typische vakantie valkuilen

Laten we eerst eens kijken naar een aantal typische vakantie valkuilen:

‘Ik wil mezelf op vakantie¬†geen beperkingen¬†opleggen’. Of¬†‘ik wil even¬†nergens naar hoeven kijken. Herkenbaar? Genieten lijkt gelijk te staan aan grenzeloze overdaad. Nu het vakantie is¬†mag¬†je van jezelf eten en drinken wat je wilt. Zo vaak en zoveel als je er zin in hebt. Elke dag een ijsje (want het is tenslotte zomer). Wekelijks BBQen met meerdere stukken vlees, vis, (wit) stokbrood met kruidenboter, sausjes en salades (nu kan het tenminste, en makkelijk als er ook visite komt). En niet te vergeten: de drankjes, het liefst veel (want dorstig weer) en alcoholisch (wel zo gezellig).¬†

Aan de balanskant van dit alles gebeurd ook van alles. Ongetwijfeld ook herkenbaar: een sportles skippen omdat je een terrasdate met vrienden gepland hebt Рheerlijk mensen kijken. Urenlang hangen op de loungeset of campingstoel Рgezellig borrelen. En hele dagen gestrekt op een handdoekje aan het zwembad of strand Рlekker bakken. Logisch, je leef tempo gaat naar beneden naarmate de temperatuur stijgt Рen daar is voor velen van ons nog niet eens zoveel mis mee; op het gebied van ontspanning komen we doorgaans eerder wat te kort namelijk. Maar ontspanning en inactiviteit zijn niet hetzelfde Рsterker nog, fysiek actief zijn ontspant juist!

En we trekken er juist in de zomerperiode graag op uit. Dagje zwembad, weekendje aan zee, naar een pretpark of dierentuin, middagje varen, feestjes, avondje terras, op visite, en natuurlijk op vakantie. Je bent veel buiten de deur en voor je maaltijden ben je dan al snel aangewezen op wat er ter plekke aangeboden wordt of beschikbaar is Р meestal zijn dit niet de gezondste opties. Prima voor een keer, en het is ook heerlijk om je te laten bedienen en dingen te eten die je niet zelf bereid hebt. Maar als je jezelf voor het gros van de maaltijden in de komende 2 maanden in dergelijke omgevingsafhankelijke situaties zet dan gaat dat (zeker in combinatie met bovenstaande) vermoedelijk wel ten koste van je gezonde leefstijl. 

Mentale valkuil

De kans dat jij in (een van) deze vakantie valkuilen stapt wordt in grote mate bepaald door hoe je¬†denkt¬†over je normale routine vs. ‘de vakantie’. Hoe groter het contrast tussen jouw beleving van het alledaagse normaal (incl. alle worstelingen en beperkingen die je daarin ervaart) en wat jij als vakantie typeert, hoe groter de kans dat je de vakantie als uitlaatklep gaat gebruiken. Alle remmen los!¬†

Echter, als je het¬†mentale gat tussen normaal en vakantie¬†kleiner maakt dan voel je minder drang om tijdens je vakantie alles wat je jezelf ‘ontzegt’ hebt nu wel te ‘gunnen’. Er is dan namelijk veel minder sprake van een gevoel dat je jezelf doorgaans een hoop dingen ontzegt. Sterker nog, het is juist andersom! Juist door jezelf een gezonde leefstijl te¬†gunnen¬†zeg je NEE tegen gezondheidskwaaltjes, stress, vermoeidheid, een futloos gevoel en kleding wat knelt.¬†

GezondER

Vakantie zou natuurlijk geen vakantie zijn als alles wat je doet hetzelfde is als de rest van het jaar. Doe juist dingen die je normaal niet of nauwelijks doet. Dat geeft namelijk nieuwe impulsen, gespreksstof, ervaringen, herinneringen en het kleurt je leven. Je keuzes mogen dus best anders, maar hoeven daarmee niet per definitie ongezond te zijn. Kijk naar hoe je je vakantiekeuzes gezondER kunt maken zodat je er niet minder van geniet. 

Slaap uit, ga dansen, kook nieuwe gerechten, leef je uit bij het zwembad of in de speeltuin, maak een lange fietstocht of wandeling met een lunchpicknick in het nabijgelegen natuurgebied. Laat de auto staan en wandel op je gemak naar de supermarkt voor een boodschapje of de borrelafspraak met vrienden op het terras. Ook een idee: knap een deel van je tuin en/of huis op, of haal er eens groots de bezem en een doekje doorheen. Verkoop spullen die je al lange tijd niet meer aangeraakt hebt op een 2e hands website of pagina en ruim gelijk je kasten, zolder, kelder of garage op. Een hoop voorbeelden van andere keuzes waar je normaal gesproken misschien niet zoveel tijd of aandacht voor hebt maar die stuk voor stuk goed zijn voor je; je bent in beweging, creatief bezig, maakt je hoofd leeg en probeert ook wat nieuwe dingen. 

En als je kiest voor een ijsje, doe dit dan wanneer je er ook echt zin in hebt. Neem in een restaurant geen brood vooraf, en kies voor een voor- of nagerecht i.p.v. beide. Drink water, de hele dag door. Grijp de kans om te bewegen aan waar mogelijk. Ontspan door actief te zijn. En leg je telefoon wat vaker weg. 

Ik geniet!

Zeker op vakantie heb je niet overal controle over waardoor je soms ook moet accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn (slecht of juist te warm weer, beperkte menukaart, dwarsliggende kinderen, geen sportschool etc). Je kunt veel winnen door je aan de basis van een gezonde leefstijl te houden: zelf regie nemen, bewust keuzes maken, balans houden. Vanochtend een lange wandeling gemaakt, zelf lunch gemaakt, nu een ijsje aan het zwembad, vanavond in het restaurant alleen een hoofdgerecht. 

En om het ‘oh wat is dit heerlijk, ik geniet!‘-gevoel te ervaren helpt het ook als je¬†focust op waar het eigenlijk over gaat¬†(mooie locatie, fijn gezelschap) i.p.v. wat je achterwege laat (het 3e glas wijn). Dit geldt overigens niet alleen voor tijdens de vakantie ūüėČ

Fijne zomer & vakantie gewenst, en geniet!

Groetjes, Lauren

Origineel geplaatst op Happie Healthie NLmaak een gratis account en lees meer leefstijlgerelateerde artikelen!

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info