Morning Pages

“The Morning Pages perform spiritual chiropractic. They realign our values.” – Julia Cameron

Morning Pages is een idee van Julia Cameron, schrijfster van het boek ‘The Artist’s Way’. Het houdt niets meer – en niets minder – in dan dat je ’s ochtends 3 pagina’s volschrijft, met de hand. Waarover maakt niet uit, wat er ook maar in je opkomt – hoe je je voelt (blij, verdrietig, chagrijnig), de boodschappen die je nog moet halen, de was die je vergeten bent in de droger te doen, wat je nog tegen je moeder wilde zeggen, waar je over gedroomd hebt, wat je gaat koken die avond, etc etc. Het maakt niet uit!

Elke losse gedachte die je tegenkomt schijf je op. en je blijft schrijven tot je 3 pagina’s volgeschreven hebt – niet minder. Morning Pages zijn privé dus het is een veilige plek om verdriet, ongemak, ergernis, frustratie, ontevredenheid en meer te uiten. Maar ook trots, voldoening, waardering en tevredenheid naar jezelf uit te spreken – wat je ten overstaan van anderen wellicht lastig(er) vindt. Want het doel van de Morning Pages is dat je je hoofd leegmaakt. Als met een kruimeldief zuig je 1- voor 1 alle (negatieve) ‘rommeltjes’ in je hoofd op. Zodat je de dag met een opgeruimd hoofd begint en er ruimte is voor meer bewustwording en nieuwe creatieve gedachten en ingevingen.  

Perfectie bestaat niet – en dus ook niet als het gaat om Morning Pages. Het is niet de bedoeling dat je hetgeen je geschreven hebt terugleest, corrigeert of anderszins netter, mooier, beter of completer maakt. Dat is namelijk ook niet het uitgangspunt – en het is tenslotte privé dus voor wie zou je het doen? Het gaat er bij Morning Pages om dat je schrijft; uit je hoofd en op papier. Na 3 pagina’s klap je je notitieboekje dicht en de volgende ochtend schrijf je weer 3 pagina’s vol. En de dag erna weer. En weer. 

Morning Pages is een momentje voor jezelf. Jouw persoonlijke opstart voordat de waan en hectiek van de dag met gezin, mailbox en moetjes van start gaat. Sta er desnoods 15 minuten eerder voor op. Het geeft je mentale rust, ruimte, vertrouwen en focus. 

Samenvatting van hoe het werkt:

  •  schrijf 3 pagina’s vol met de hand
  • schrijf over wat er maar in je opkomt – het maakt niet uit
  • lees niets terug
  • corrigeer niet, vul een vergeten woord niet aan, ga niet terug voor de puntjes op de i
  • houdt jouw Morning Pages voor jezelf
  • Schrijf je Morning Pages elke ochtend

Voor meer achtergrond informatie en een filmpje met uitleg van Julia zelf ga naar: https://juliacameronlive.com/.

Succes, en veel (schrijf)plezier!

Lieve groetjes, Lauren

Origineel geplaatst op Happie Healthie NLmaak een gratis account en lees meer leefstijlgerelateerde artikelen!

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info