Wat is leefstijl en leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching is een relatief nieuw beroep, en geboren uit noodzaak: onze leefstijl is niet gezond.

Meer dan de helft van alle volwassenen in Nederland heeft overgewicht en 15% valt zelfs al in de categorie 'obesitas'. Veel mensen kampen met overbelasting door langdurige stress en te weinig ontspanning. Uren achtereen zitten is op de lange termijn net zo schadelijk voor de gezondheid als roken, en ook daar is na talloze wetenschappelijke bewijzen nog niet iedereen mee gestopt. Ons eten komt grotendeels uit geprepareerde pakjes en zakjes of arriveert per scooter en de Beweegnorm wordt door veel mensen niet gehaald. 

Misschien herken je jezelf (deels) in bovenstaande? Nu, vandaag, lijkt het misschien allemaal niet zo erg of schadelijk. Maar de negatieve gezondheidseffecten op de lange termijn zijn groot, en de kosten hoog.

Het goede nieuws is dat je je leefstijl kunt veranderen, en daarmee tot een groeiende groep mensen kunt gaan behoren die bewust en actief bezig zijn om een gezonde leefstijl te omarmen! Maar het is niet altijd of voor iedereen haalbaar om dit op eigen kracht te doen, zeker niet als het om grote veranderingen gaat of als je al heel lang volgens je huidige patronen leeft. Een leefstijlcoach kan je helpen!

Wat is leefstijl?

Je leefstijl zegt iets over je manier van leven, over de keuzes die je maakt en hoe die je gezondheid beïnvloeden. Het gaat hierbij in het bijzonder om de volgende aspecten:

  • Voeding
  • Beweging
  • Slaap
  • Sociaal
  • Ontspanning
  • Zingeving

Daarnaast zijn ook roken en alcoholgebruik belangrijke leefstijlfactoren die van invloed zijn op de gezondheid.

Een ongezonde leefstijl verhoogd de kans op gezondheidsrisico's en kan leiden tot een scala van fysieke en mentale aandoeningen. Het goede nieuws is dat een verandering van leefstijl (door gezondere keuzes maken) de - kans op - een aandoening kan verminderen of zelfs helemaal tegengaan!

Bron: www.artsenleefstijl.nl

Leefstijl en leefstijlcoaching gaat verder dan afvallen om in maatje zus-of-zo te kunnen.

De leefstijlkeuzes die jij VANDAAG maakt hebben impact op het grote plaatje van jouw leven, zowel nu als in de toekomst.

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching houdt in dat je samen met een gecertificeerde professional aan de slag gaat met de aspecten van jouw leefstijl die je graag wilt veranderen. Vaak zal het een combinatie van meerdere dingen zijn.

Hoe werkt leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching wordt aangeboden in verschillende vormen (individueel, in een groep, online), en kan plaatsvinden in de praktijk van een coach, in een aparte zaal of in de buitenlucht (zoals bijv. bij wandelcoaching). Bekijk ons aanbod van leefstijlcoaching services voor particulieren en organisaties.

Wordt leefstijlcoaching ook vergoed?

Leefstijlcoaching wordt in sommige gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar (zoals bijv. het CooL programma).

Voor overige particuliere trajecten verschilt de vergoeding per verzekeraar en is afhankelijk van je polis. Goed om dit vooraf even na te gaan, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe weet ik of een leefstijlcoach goed is?

Al onze leefstijlcoaches zijn minimaal HBO opgeleid en zijn lid van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Daarnaast is het altijd verstandig om na te gaan of een coach ook in een kwaliteitsregister (bijv. Kabiz) opgenomen is, dit geeft aan of hij/zij o.a. aan nascholing en intervisie doet.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info